full screen background image

Peste 1.600 de suceveni au cerut carduri europene de asigurări de sănătate

Casa de sanatate     În primul trimestru al acestuia an, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 1.621 de carduri europene de asigurări de sănătate, informează instituţia suceveană.

Procedura se desfăşară în conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2007, persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România au dreptul – în situaţia deplasării pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene – la cardul european de asigurări sociale de sănătate.

În acelaşi context, în cel dintâi trimestru al anului 2015, prin aplicarea regulamentelor cu specific ale Consiliului European, privind coordonarea sistemelor de securitate, Casa de Asigurări Sociale Suceava a înmânat – la cererea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene -, 596 de formulare europene.

De menţionat este faptul că pe toată durata anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a înmânat 6.425 de carduri europene de asigurări de sănătate, cu 7%  mai multe faţă anul 2013, când au fost distribuite 6.003 de asemenea documente

Totodată, în 2014, la solicitaţi au ajuns 2.048 formulare europene, număr dublu comparativ cu 2013, an în care s-au eliberat 1.017 de formulare.

În cazul serviciilor medicale obţinute în statele Uniunii Europene, în anul 2014, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a decontat 1.137 de solicitări, în acest sens, ale asiguraţilor români.

Potrivit responsabililor acestei instituţii,  beneficiarii serviciilor în cauză au fost posesorii cardului european, certificatului provizoriu de înlocuire a acestuia, precum şi deţinători ai formularelor europene E 106, E 121 şi E 112.

Suma decontată de CAS Suceava pentru servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii români în statele Uniunii Europene s-a ridicat, în 2014, la 11.82 milioane de lei, „mai mult decât dublul sumei decontate în anul 2013”.

Cele mai multe servicii au fost  acordate în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Grecia, Marea Britanie, Portugalia, Suedia şi Italia.

comments

comments