full screen background image

ALIAT deschide o clinică în Suceava şi un centru rezidențial în Pojorâta

aliat 2     ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) a lansat structuri de economie socială unice în județul Suceava, o clinică și un centru rezidențial care oferă în premieră servicii integrate de tratament pentru persoanele cu probleme de dependență de substanțe, modele în cadrul seminarului de promovare a conceptului de economie socială din regiunea Nord-Est.

Asociaţia ALIAT a organizat vineri, 5 iunie, primul seminar de comunicare și promovare a conceptului de economie socială din cadrul proiectului cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”.

Evenimentul, care a reunit aproximativ 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile, dar și specialiști din domeniul economiei sociale și din sfera medicală, a prilejuit și prezentarea, ca modele, a celor două structuri de economie socială deschise în cadrul proiectului în județul Suceava – o clinică în municipiul Suceava și un centru rezidențial în Pojorâta.

Acestea fac parte din rețeaua Clinicile ALIAT și vor oferi servicii integrate de tratament destinate persoanelor cu probleme de dependență de substanțe, singurele de acest tip în regiune.

Clinica deschisă în municipiul Suceava va funcționa dupa un model de terapie integrată prin intermediul unui pachet de servicii de asistență socială, consiliere psihologică și psihiatrică, asistență medicală, în regim ambulatoriu, cu o echipă multidisciplinară de specialiști.

Centrul rezidențial deschis la Pojorâta va oferi servicii de rezidență și va pune la dispoziția persoanelor dependente de alcool și droguri un pachet de servicii de asistența socială, consiliere psihologică și psihiatrică, precum și asistență medicală.

”Clinica de la Suceava și Centrul rezidential de la Pojorâta oferă pentru prima dată oamenilor cu dependențe de substanțe din Nord – Est -ul Romaniei un complex de servicii integrate  ca o continuare a tratamentului din clinicile specializate de psihiatrie. Cea mai mare provocare pentru noi va fi mentalitatea oamenilor care cred că persoanele dependente nu se vor schimba niciodată și vor rămâne dependente. Da, este corect, rămâi dependent, dar poți să fii abstinent. Și, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor, trebuie să fim aproape de acești oameni și de familiile lor. Trebuie să promovam acest model de terapie, să avem răbdare și să arătăm oamenilor că există verigi conexe și astfel să prindă încredere în acest tip de servicii”, a mărturisit Alina Ciupercovici, coordonator Regional ALIAT.

În cadrul aceluiași proiect vor fi lansate câte o clinică în București, în Constanța și în comuna Cristian, județul Brașov, şi un centru rezidențial în Ilfov.

Clinicile vor funcționa ca structuri de economie socială și vor avea drept scop contribuția la soluționarea unor probleme de ordin social, precum:
• Oferirea de noi servicii și oportunități persoanelor cu dificultăți de integrare sau reintegrare pe piața muncii, crescându-se oportunitățile de ocupare pentru persoane de etnie romă, pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune socială
• Crearea a 39 de noi locuri de muncă, în cadrul celor 6 structuri de economie socială create, dintre care 28 persoane aparțin unor grupuri vulnerabile
• Dezvoltarea de competențe profesionale pentru un număr de 60 de persoane vulnerabile, dar și pentru 60 de specialiști din domeniul incluziunii sociale.

Proiectul “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenție 6.1 și este implementat în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU).
Informații despre proiectele POSDRU puteți găsi accesând site-ul www.fonduri-ue.ro.

De asemenea, puteţi acces site-ul proiectului www.centre-tratament.ro.

PERSOANA DE CONTACT:
Alina Ciupercovici, coordonator regional ALIAT
Email: alina.ciupercovici@clinica-aliat-suceava.ro, Tel: 0720.863.222

Despre economia socială

Economia socială este acea formă de economie care vine cu soluții inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunității și la nevoile membrilor săi, care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectoarele public și privat. Spre deosebire de economia de piață, orientată exclusiv spre profit, economia socială are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități accesibile persoanelor dezavantajate, care fac parte din categorii sociale vulnerabile.
Economia socială include forme de organizare tip SES (structuri de economie socială) precum cooperativele, societățile mutuale, asociațiile nonprofit și fundațiile în cadrul cărora se creează oportunități de formare profesională și locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile. În cadrul ei se acordă prioritate creării unui model de întreprindere denumit întreprindere de economie socială care asigură dezvoltarea unor valori importante pentru societate precum protectia socială, serviciile sociale, sănătatea, egalitatea de șanse, educația și formarea pentru grupurile sociale dezavantajate.

Despre ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor

Fondată în 1993, ALIAT este o asociație de profesioniști în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizații profesionale care activează în domeniul adicțiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situația de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfășoară activități în domeniul prevenirii și tratamentului problemelor legate de consumul de substanțe (alcool și droguri).

comments

comments