full screen background image

Iurie Levcic, Directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți: ”Dacă nu cunoști propria cultură, nu poți face cultură universală!”

Viva Trafic levcicPrezență inopinată în studioul VIVA FM, joi, la Viva Trafic! Luisa a stat de vorbă cu IURIE LEVCIC, Directorul Centrului
Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți.

S-au trecut în revistă cele mai importante realizări ale unei instituții care reprezintă un adevărat punct de reper pentru românii din Ucraina.

O discuție liberă, despre păstrarea identității românești, a valorilor și a moștenirii cultarele.

Și cum copiii de azi sunt viitorul de mâine, domul Iurie a vorbit cu mândrie despre aceștia: ”Am notat în agendă, de fapt în palmaresul acestui Centru lucruri foarte frumoase și tradiționale. Spre exemplu, dacă vorbim despre săptămâna trecută, copiii Centrului, mai bine zis acum ai Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească, au participat la patru acțiuni de mare amploare aici în țară, menționez Festivalul Internațional pentru muzică ușoară pentru copii Te amo, care a avut loc la Onești. Au fost trei reprezentanți din partea orașului Cernăuți dar care au adus în scenă aceleași cântece românești. Trei copii de-ai noștri au participat în calitate de concurenți la Festivalul Național Satule, mândră grădină, de la Bucecea, în Botoșani, alți trei au participat la Zilele Huedinului și au avut câte un minirecital în cadrul spectacolelor în acel oraș și, nu în ultimul rând, cinci copii de la
Departmanetul Limbă și Literatură Română și Civilizație Românească au participat la Festivalul Național de Limbă și Literatură Română care s-a desfășurat la Iași. Toți copiii, din cele patru echipe, s-au întors acasă cu rezultate foarte frumoase.”

O muncă asiduuă, dar încununată de succese.

”Nu ne lăudăm, noi doar constatăm rezultatele. Am venit acasă cu cinci premii, încântați, bucuroși”.

Referindu-se la modalitățile efective și concrete de susținere a unui asemenea Centru, domnul Iurie a precizat: ”Mulți dintre colegii și partenerii mei cunosc situația noastră și ne înțeleg perfect. Dacă în România este o situație nu chiar strălucită, apoi în Ucraina, vreau să fiu sincer, este o situație dezastruoasă. Nu ne putem permite să ne deplasăm, pentru că salariile sunt extrem de mici, dacă ne raportăm la un salariu mediu care este de 30 – 35 de euro, deci puteți să vă închipuiți că un drum până la Onești costă 60 de euro.”

Copii talentați, posibilități reduse și, uneori, oameni cu inimă mare.

”Sunt foarte mulți copii talentați care merită să fie promovați, dar, din cauza banilor, copiii ăștia rămân în mediul rural și putrezesc acolo. Sunt totuși oameni buni care înțeleg că se muncește și se văd rezultatele muncii noastre. Încercăm să ne extindem pe toate căile. O să încercăm să mai aplicăm noi protecte europene, transfrontaliere. Civilizația ucraineană nu este cea care păstrează sau care promovează sau care apără cetățeanul. Nu toate începuturile noastre au avut un sfârșit foarte bun, dar nu cedăm, nu ne oprim. Dacă aș putea să molipsesc cu energia mea pe toți din jurul meu, zic eu că am putea face multe lucruri frumoase!”

Spre finalul interviului, domnul director Levcic a mai spus:

”Școala Populară de Artă este un lucru inedit pentru Ucraina și dacă mulți din compatrioții noștri strigă în gura mare că se închid școlile românești noi am înțeles perfect faptul că nu ajută vorba ci faptele, acțiunea. Ne dorim să păstrăm identitatea românească acolo, la Cernăuți, prin proiecte europene. Bine că Europa e mai deschisă și la idei bune, frumoase și, de ce nu, creative.

Motto-ul nostru ar fi acesta: ”Dacă nu cunoști propria cultură, nu poți face cultură universală!”

comments

comments