full screen background image

Președintele comunităţii evreilor din Rădăuți, Igo Koffler

viva cafe rad kof     Președintele comunităţii evreilor din Rădăuți este, din anul 1992, Igo Koffler.

Prezent în emisiunea VIVA CAFE, realizată în studioul Radio VIVA FM Rădăuți, el a spus cu regret că, dacă în anul 1938, în municipiu erau 7.000 de evrei, astăzi mai sunt doar 42, majoritatea persoane vârstnice.

Sinagoga din Rădăuți necesită lucrări de reabilitare, pentru care s-a solicitat sprijinul Ministerului Culturii, Federației Evreilor din România, Consiliului Județean și administrației locale.

Koffler: “Administrația locală, acum 4 – 5 ani mi-a acordat o sumă de bani cânda s-a început reabilitarea fațadei exterioare, restul de bani au fost obținuți de la Ministerul Culturii și de la Federație, și fonduri proprii ale comunității și donații. Am făcut iar diligențe și demersuri dar situația actuală (din primărie) nu permite deocamdată sa-mi acorde administrația locală drepturi. Am facut demersuri la Consiliul Județean unde am promisiuni că se va rezolva, la Ministerul Culturii și, din nou, la Forul nostru tutelar, să mă ajute să încerc să repar, măcar în proporție mult mai mare decât cum era”.

Turiștii pot să viziteze Sinagoga rădăuțeană oricând doresc, acesta fiind un obiectiv turistic important în municipiul Rădăuţi, intrat în Patrimoniul Național.

Koffler: “La Sinagoga din Rădăuți a început construcția în 1879, pe un teren donat de Imperiul Austroungar din acea vreme, comunității evreiești, s-a făcut din fonduri proprii ale comunității și din donații bineînțeles, poate și din exterior (nu cunosc foarte bine problema asta). În timp de patru ani, s-a ridicat această construcție. La ora actuală, din cauza lucrărilor care s-au făcut pe interior, nu există un program fix de vizitare, era numărul meu de telefon pus acolo, dar văd că au avut grijă sa-l șteargă, dar pot să-l dau acum și, în caz că sunt doritori de vizitare, cheile sunt la mine. Cu dragă inimă și cu plăcere le deschid la toți, le explic, nu e nicio problemă, chiar pot să dau numărul: 0744.47.18.54”.

În cadrul sinagogii, există un minimuzeu cu fotografii și documente, iar al doilea minimuzeu se află în stadiul de proiect, deocamdată, însă sunt șanse ca el să fie deschis în curând.

Koffler: “În cadrul acestei Sinagogi s-a făcut, la parter, într-o cameră mare, un minimuzeu, în care se prezintă viața comunitară de la începutul comunității din Rădăuți. Se prezintă viața comunitară, religioasă, sunt acte din arhive, din donații private sunt poze, documente. Mai am în vedere să mai fac, tot la parter, într-o altă cameră, tot un minimuzeu. Dar știți cum e în ziua de azi, aștept niște bani, am promisiuni de la Federație, că mi se vor aloca acești bani, ca să pot face al doilea minimuzeu”.

Președintele comunităţii evreilor din Rădăuți spune că deşi sunt puţini, membrii au o viață spirituală adecvată în comunitate, sprijiniți și de conducerea Sinagogii din Botoșani, de unde vin oficianți ai slujbelor religioase, la toate sărbătorile importante.

Koffler: “Încerc, prin toate mijloacele, ca măcar sărbătorile principale ale poporului evreu, care sunt Paștele, Anul Nou, sărbătoarea sfântă de Iom Kipur, Hanuka, să le organizez în municipiul Rădăuți, apelând la persoane din afara municipiului. Cu regret spun că Rădăuțiul nu are un oficiant care să facă slujbele în Sinagogă, însă sărbătorile mari încerc să le fac aducând un oficiant de la Botoșani, unde este o comunitate mai mare și sunt trei oficianți. Aduc de acolo unul, mai aduc persoane din afara municipiului Rădăuți care sunt evrei-evrei, pentru că, să știe ascultătorii radio VIVA, că orice slujbă și orice sărbătoare trebuie ținută cu minimum zece bărbați evrei. Ca să o pot ține și să fie legală din punctul de vedere al rabinatului, trebuie să fie minim 10 zece bărbați evrei. În Rădăuți nu mai sunt, și de aceea apelez la comunitățile din Dorohoi, Botoșani și Suceava să trimită, îi rog, ei vin, cu dragă inimă m-au servit întotdeauna, și așa se poate spune că se continuă viața spirituală mozaică, în comunitatea evreilor din Rădăuți”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments