full screen background image

Regim termic oscilant, în următoarele două săptămâni

ploi sv     Valorile termice vor continua să fie oscilante până la sfârșitul lunii mai, iar o mare parte din intervalul de prognoză analizat va sta sub semnul precipitațiilor prezente la nivelul întregii țări, începând din data de 21 mai până spre 28 mai, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 18-31 mai, publicată luni.

În Banat, până pe 21 mai, vremea va fi caldă pentru această perioadă, media maximelor urmând să atingă 28-29 de grade, iar cea a minimelor 13-15 grade. Între 22 și 25 mai va avea loc o răcire ușoară și treptată, astfel încât se va ajunge, în medie, la valori termice maxime de 22-23 de grade și minime în jurul a 11 grade. Ulterior, până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile de temperatură vor fi apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 25-27 de grade și o medie regională a minimelor de aproximativ 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, va fi mai ridicată în intervalul 21-23 mai, când pe arii restrânse, mai ales în jurul datei de 22 mai, vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Crișana, procesul rapid de încălzire ce se va resimți la începutul intervalului de prognoză va determina o vreme caldă pentru această perioadă, până pe 21 mai media maximelor urmând a se situa între 27 și 29 de grade, iar cea a minimelor, între 13 și 15 grade. Ușoara răcire dintre 22 și 25 mai va readuce la normal valorile termice, astfel încât pe 26 mai temperaturile maxime vor atinge, în medie, 24 de grade, iar cele minime, 12 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va prezenta modificări semnificative, astfel încât se va înregistra pe 31 mai o medie a maximelor de 25-26 de grade și a minimelor, în jurul a 13 grade. Probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 20-30 mai, va fi mai ridicată în zilele de 22 și 26 mai, când izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

În Transilvania, în prima săptămână, cele mai ridicate medii regionale ale temperaturilor maxime, de 27 de grade, se vor înregistra în intervalul 19-21 mai, perioadă în care nici minimele nocturne nu vor scădea, în medie, sub 12 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere, ajungându-se pe 24 mai la medii ale valorilor maxime de aproximativ 23 grade și minime de 10 grade, ceea ce va caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru a treia decadă a lunii mai. În timpul celei de-a doua săptămâni, pe fondul unor mici variații de la o zi la alta, vremea va rămâne apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime, în medie, de 23-25 de grade și minime de 10-11 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare începând cu data de 23 mai, când acestea se vor semnala aproape zilnic, vor fi însoțite și de descărcări electrice, iar între 26 și 28 mai, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

Pentru zona Maramureș, regimul termic va marca o creștere accentuată la începutul intervalului de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 21 de grade, în prima zi, spre 27-28 de grade, pe 20-21 mai, când minimele nocturne nu vor scădea, în medie, sub 12-13 grade. Ulterior, o răcire ușoară de la o zi la alta, va determina temperaturi maxime de 23-24 de grade și minime de 11 grade, în jurul datei de 24 mai. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic nu va avea variații importante, menținându-se în limite apropiate de normele climatologice ale ultimei decade din luna mai, respectiv medii ale maximelor diurne de 24-25 de grade, și ale minimelor nocturne de 11-12 grade. Aversele și descărcările electrice, posibile în fiecare zi după data de 22 mai, se vor semnala pe arii mai extinse pe 23, 24, 26 și 27 mai, când, izolat, se pot înregistra și cantități de apă mai importante.

În Moldova, după un debut răcoros al intervalului de prognoză, valorile termice vor crește accentuat. Astfel, mediile temperaturilor diurne, de aproximativ 21 de grade în prima zi, vor atinge 26 de grade pe data de 19 mai, valoare în jurul căreia se vor menține până la sfârșitul lunii mai, vremea devenind caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție similară, marcând o creștere de la 9-10 grade în primele două dimineți, spre 12-14 grade în restul intervalului. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare între 24 și 30 mai, când local se vor semnala și descărcări electrice, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

În toată regiunea Dobrogei, pe fondul unor mici variații a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. În prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 21-23 de grade și minime de 13-14 grade. În a doua săptămână se va resimți o ușoară creștere a regimului termic, spre maxime diurne, în medie, de 24-25 de grade și minime nocturne de 15 grade. În condițiile menținerii unui aspect de vreme predominant frumoasă, probabilitatea de apariție a fenomenelor asociate instabilității atmosferice va fi redusă, ploi slabe, de scurtă durată fiind posibile doar izolat, cu o probabilitate mai mare după data de 26 mai.

În Muntenia, în prima zi a intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime, de aproximativ 24 de grade, va fi apropiată de normele climatologice ale datei calendaristice. În a doua zi va avea loc o încălzire, care va determina valori termice diurne de 26-27 de grade. Aceste valori vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă și nu vor mai avea variații semnificative până la sfârșitul lunii mai. Temperaturile minime nocturne vor fi, în medie, de 12-13 grade, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare după data de 23 mai, însă acestea se vor semnala pe arii restrânse, vor fi în general slabe și doar în jurul datei de 26 mai sunt posibile izolat cantități de apă mai importante.

În Oltenia, până pe 21 mai, valorile termice maxime se vor menține, în medie, în jurul a 26 de grade, iar apoi vor scădea ușor, spre 24 de grade, între 23 și 25 mai. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic diurn se va menține relativ constant, în jurul unei medii regionale de 25-26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea variații nesemnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză și se vor situa între valori medii de 12 și 14 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare după 22 mai, dar acestea se vor semnala în general pe arii restrânse și doar în jurul datelor de 22, 23 și 26 mai se vor extinde ca arie și pot fi, izolat, mai importante cantitativ.

La munte, pe fondul unor mici variații ale regimului termic de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între 16 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori între 19 și 21 mai și, din nou, spre sfârșitul celor două săptămâni. Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 6 și 8 grade, cu excepția primei dimineți mai răcoroasă, când nu se vor depăși 4-5 grade. Aversele și descărcările electrice vor apărea, cu preponderență, în cursul după amiezelor în intervalul 22-30 mai, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24-25 mai și, din nou, între 27 și 30 mai, când izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

comments

comments