full screen background image

Patru români se află la bordul navei reținută de iranieni în Golful Persic

nava persic     Patru marinari români se află la bordul navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, anună Ministerul Afacerilor Externe, conform Mediafax. Românii sunt în siguranță.

Familiile acestora au fost înștiințate și sunt permanent informate în legătură cu starea lor.  De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care ţine în permanenţă legătura cu echipajul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren. Nava a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului. Niciun membru al echipajului nu este rănit.

Potrivit televiziunii publice iraniene, nava a fost reţinută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Totuși, Warren a afirmat că vasul naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Hormuz și  că a fost “inadecvat” din partea iranienilor să deschidă focul împotriva ei.

comments

comments