full screen background image

8 aprilie – “1,2,3…”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

E săptămâna premergătoare Sfintei Sărbători a Paștelui. Multă agitație acasă, pe stradă, la serviciu. Oboseală și stres, acumulate în timp scurt, cu șanse destul de puține de a fi anulate în scurta vacanță ce va urma.

Cu toate acestea, sunt și momente în zi când e necesar să le lăsăm pe toate deoparte și să ne concentrăm asupra a ceea ce este cel mai important în viață. Bună întrebare: “Ce este cel mai important, pentru noi, în viață?” Răspunsul, cred, că e, în majoritate covârșitoare, familia. Și mai ales acea parte a familiei ce are încă nevoie mai multă de noi: copiii.

Iar dacă și voi vă încadrați în majoritate, chiar dacă nu e timp în săptămâna aceasta pentru a petrece timp prea mult cu cei mici, măcar înainte de culcare, putem găsi câteva minute. Timp suficient de a le adresa 3 întrebări. Întrebări cu ajutorul cărora putem să le deschidem sufletul, îi putem face să zâmbească, să devină serioși și, în cele din urmă, să fie mândri. O gamă de trăiri care, provocate în fiecare seară celui mic, ca într-un ritual, îl poate ajuta mai târziu să se simtă confortabil, putând fi deschis cu cei dragi, indiferent de situație.

Întrebările sunt simple. Și nu e musai să le adreseze doar mama. Ci dimpotrivă, recomandabil e ca rolul de interlocutor să și-l asume și tatăl. Căci, se spune că acei copii care petrec astfel de timp în egală măsură cu ambii părinți, au mai multă încredere în ei și se dezvoltă mult mai armonios.

Prima dintre întrebări este: “Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?” Iar amintirea evenimentelor plăcute poate aduce zâmbetul și relaxarea tuturor celor implicați în discuție. Așa cum, cea de a doua întrebare: “Ce te-a întristat astăzi?”, poate șterge
zâmbetul, dar poate conduce la găsirea unor rezolvări posibile a conflictelor, de orice natură, care au provocat tristețea.

Mândria resimțită când îți va răspunde la cea de a treia întrebare: “Ce ai învățat astăzi?”, va fi o motivație în plus pentru copil pentru a-și dori ca și pe viitor să învețe, în fiecare zi, ceva nou. Despre lucruri, oameni și împrejurări.

Sunt trei întrebări simple ale căror răspunsuri, e drept, pot fi uneori complicate. Dar e timp scurt în care copilul poate învăța să-și exprime sentimentele și trăirile, în care poți să-l înțelegi și mai bine, văzând cum percepe cele ce i se întâmplă peste zi. Iar dacă la final îți va veni și ție rândul să răspunzi la aceleași întrebări, adresate de data aceasta de către copil, să fii pregătit! Chiar dacă ție îți va fi mai greu, pentru că nu a fost timp în copilăria ta pentru astfel de lucruri. Motiv în plus să-ți faci tu acum timp pentru propriul copil.

Deci pe lângă cozonacii, pasca și ouăle roșii pe care bine-ar fi să le faceți, măcar o parte, împreună cu cel mic, înainte de culcare, acordați 15 minute celor 1,2,3… întrebări. Căci, sunt despre zâmbete, îmbrățișări și mai multă cunoaștere.

Strecurați, însă, printre toate cele făcute în săptămâna aceasta de dinaintea Paștelui și o doză mică de educație.

0:00

comments

comments