full screen background image

Matei Pintilie, consilier local PNL de Fălticeni: “Proiectul Nada Florilor este util, dar este făcut în grabă și lipsit de coerență”

matei pintilie falt     Proiectul bazei de agrement “Nada Florilor” este unul util pentru oraș, dar “este făcut în grabă și lipsit de coerență”, crede consilierul local PNL de Fălticeni, Matei Pintilie.

În emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, marţi, la Radio VIVA FM Fălticeni, Pintilie şi-a justificat afirmaţiile prin semnalarea a două probleme majore.

În opinia consilierului liberal, una dintre probleme o reprezintă partea municipiului de cofinanţare a proiectului.

Pintilie: “La proiectul de la Nada Florilor, nu discutăm despre utilitatea lui, era, într-adevăr nevoie de acest proiect. Dar eu consider că a fost o grabă și o lipsă de coerență în iniţierea lui. Atrăgeam atenţia de la început, din septembrie 2013, că nu putem să asigurăm o cofinanţare de 50%. Pe vremea aceea, primarul Coman ne asigura că vom avea o contribuţie de 2%. Pe parcurs, până în 2015, contribuţia noastră s-a făcut de 50%.”

Matei Pintilie, de profesie inginer constructor, nu este convins, din experienţa sa, nici de faptul că investiția se poate finaliza în acest an.

Pintilie: “Din experienţa mea profesională, mă îndoiesc că proiectul se poate termina până în noiembrie 2015. Trebuie să spunem că în decembrie este ultima tragere de la Comisia Europeană. Nu ştiu cum ar putea să termine, doar să lucreze în trei schimburi… Altfel nu văd cum. Să dea Dumnezeu să termine! Problema este că, dacă nu se termină, contribuţia Uniunii Europene este zero. Deci, va trebui suportată toată suma de către bugetul local. Am văzut contractul, dacă nu-și fac treaba constructorii, se reziliază contractul, nu știu dacă vor face documentațiile de plată până la sfârșitul anului. Lucrările trebuie terminate mult înainte de sfârșitul anului, pe la începutul toamnei.”

Consilierul PNL a adus şi argumente tehnice, în ceea ce priveşte îngrjorarea sa că obiectivul nu ar putea fi finalizat la timp.

Pintilie: “În primul rând, aceste bazine sunt executate din beton. La beton, trebuie respectate nişte termene. Nu uitaţi că majoritatea lucrărilor sunt făcute în exterior. Aici poate interveni factorul timp. Aşteptarea pentru întărirea betonului poate dura câteva săptămâni bune. Din punctul meu de vedere, al experienţei mele acumulate în domeniu, nu cred că se poate realiza. Sper să mă înşel.”

Pintilie a adus în discuție și problemele generate de exploatarea viitoare a obiectivului

Pintilie: “Tot acest complex va avea asigurată energia pe bază de gaz. Dacă ne uităm și alte bazine în această situație, vedem că acestea au o problemă cu cheltuielile, mentenanţa este foarte grea. La Universitatea din Suceava, problema a fost rezovată prin montarea de panouri solare. Gazul se scumpeşte de la lună la lună şi putem ajunge să plătim utilităţi de câteva sute de milioane de lei vechi pe lună. Mai mult, 8 – 9 luni pe an avem timp friguros, să nu uităm! Să fim sinceri, din plăţile serviciilor, nu se pot face banii pentru a întreţine un asemenea complex. Tot în Fălticeni a fost o inițiativă privată, care a dat greș”.

comments

comments