full screen background image

Moscova cere explicaţii Comisiei Europene

comisia europeana     Moscova cere explicaţii privind propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Uniunea Europeană să îşi înfiinţeze o armată proprie, relatează agenţia rusă Interfax, citată de Mediafax.

„Am vrea să înţelegem ce înseamnă această idee, pentru că politicienii europeni au discutat deja acest subiect, la diferite niveluri, în ultimii 30 de ani. Dar este dificil de ghicit ce a vrut să spună Juncker de data aceasta”, a declarat Aleksei Meşkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, publicat duminică, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalităţi de apărare a valorilor şi graniţelor Uniunii.

„O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume”, a afirmat Juncker. „Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios”, a adăugat el.

Preşedintele CE, fost premier al Luxemburgului, a mai afirmat că, printr-o asemenea forţă, UE ar putea reacţiona într-o manieră credibilă când se confruntă cu o ameninţare la adresa libertăţii într-un stat membru sau într-o ţară vecină.

„Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat”, a subliniat el. „Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioşi în ceea ce priveşte apărarea valorilor Uniunii Europene”, a mai precizat Juncker.

comments

comments