full screen background image

Gheorghe Aldea, consilier local la Fălticeni: “Ne îngrijorează suma foarte mare pentru cofinanţarea proiectului de la Nada Florilor”

gheorghe aldea falticeni     La Fălticeni a fost semnat, ieri, contractul de execuţie pentru realizarea infrastructurii de agrement “Nada Florilor”, obiectiv ce va fi realizat de o asociere de trei firme din județul Bihor.

Consilierii locali ai PNL sunt îngrijoraţi, însă, de partea mare de cofinanţare care revine municipalităţii, a declarat Gheorghe Aldea, în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată marţi la Radio Viva FM Fălticeni

Aldea: “Eu m-am ocupat, încă din faşă, de acest proiect, respectiv întabulări, studiu geo, tot ceea ce a trebuit pentru a demara din timp proiectul. Eu cred că ar trebui să se recunoască şi contribuţia mea. După cum ştim, valoarea totală a proiectului este de peste 13,5 milioane de lei. Ceea ce ne îngrijorează pe noi, consilierii PNL, este suma foarte mare pentru cofinanţare, de aproximativ 7 milioane de lei. La un moment dat, când eram în executiv, trăgeam spernaţe să mai primim o suplimentare de cofinanţare de la bugetul Uniunii Europene, prin redistribuirea sumelor rezultate din economii de la alte proiecte. Nu s-a întâmplat acest lucru.”

Fostul viceprimar de Fălticeni, Gheorghe Aldea, şi-a exprimat îndoiala că una dintre firmele contractante, SC DA VINCI CONSTRUCT & PROIECT SRL Oradea, este capabilă să realizeze lucrările de la Nada Florilor.

Aldea: “Contractul s-a semnat, cu o asociere de firme din Bihor. Ceea ce mă îngrijorează nu e faptul că firmele sunt din Bihor, probabil că firmele sucevene nu au posibilităţi pentru a executa o asemenea lucrare. Societatea Da Vinci Construct & Proiect este cea care a subcontractat lucrările la reţelele de apă şi de canalizare de pe strada Sucevei, de la  3T Construct. Acum, se pune întrebarea dacă ce au făcut pe strada Sucevei este capacitatea lor tehnică și calitativă maximă sau dacă se pricep, într-adevăr, la piscine… Sperăm ca totul să fie în regulă şi să nu avem surprize. Și mai avem o societate interesantă, Cridus Construct,  care face înghețată și miere de albine… Dar, să sperăm că se pricep şi la lucrări atât de pretențioase, cum ar fi bazinele de înot…”

Gheorghe Aldea este îngrijorat şi de termenul de execuţie destul de “scurt” al proiectului, lucrările urmând a fi terminate undeva în luna noiembrie.

Aldea: “Am tras un semnal de alarmă în legătură cu termenul foarte scurt de execuţie. Nu mă pricep cât de repede se întăresc betoanele, dar e posibil dacă punem miere de albine și înghețată să se întărească betoanele mai repede. Am glumit puţin, desigur. Presupun că sunt tehnologiile necesare, dacă o să avem parte de utilaje şi de forţă de muncă… Fălticeniul are forţă de muncă, dar… De exemplu, la lucările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare, nu ştiu dacă au fost folosiţi 10 fălticeneni. La lucrările de la staţia de epurare, niciunul.”

Consilierul local PNL, Gheorghe Aldea, crede că Primăria se grăbeşte cu împrumutul pe care vrea să îl facă pentru cofinanţarea lucrărilor la infrastructura de agrement “Nada Florilor”.

Aldea: “Îmi pun nişte semne de întrebare referitor la împrumutul de 6,4 milioane, pe care Primăria vrea să îl facă pentru a asigura cofinanţarea lucrării. Sunt economist şi ştiu că, dacă nu ai bani cash, trebuie să faci un împrumut. Dar, nu de dragul împrumutului. Eu am tras un semnal de alarmă, că nu ar fi cazul să ne grăbim atât de tare, pentru că, undeva la jumătatea lunii februarie, Ministerul Finanţelor intenţionează să acorde împrumuturi direct din Trezorerie. Vă daţi seama, cu o dobândă foarte, foarte mică. Eu am spus că era bine să mai aşteptăm. Nu ştiam că acest contract se va semna atât de repede.”

comments

comments