full screen background image

Directorul Observatorului Astronomic din Suceava a prezentat, la VIVA FM, activitatea instituţiei pe care o conduce

pirghie     Planetariul din Suceava a fost inaugurat în anul 1982, fiind al treilea planetariu din ţară în ordinea deschiderii şi cel mai mare din ţară în ceea ce priveşte capacitatea sălii şi a diametrului cupolei.

Este destinat proiectării cerului din ziua respectivă, a cerului din emisfera sudică şi nordică, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliţilor galileeni etc.

Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava oferă vizitatorilor multiple posibilităţi de informare şi de petrecere a timpului liber.

În emisiunea “Faţă în faţă”, difuzată, joi, de Radio VIVA FM Suceava, directorul Observatorului, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, a prezentat ascultătorilor câteva dintre activităţile care se desfăşoară în cadrul instituţiei pe care o conduce:

Pîrghie: “Oferta planetariului este, în general, cea cunoscută – program de planetariu, o expoziţie a iluziilor optice, turnul iluziilor optice, expoziţie interactivă la parterul clădirii Observatorului, experimente interactive, observaţii astronomice pe timp de zi şi pe timp de noapte, cu precizarea că cerul trebuie să fie senin. De asemenea, observaţii în turn, observaţii pe terasa de observaţie, observaţii pe coronadă la soare, observaţii cu luneta şi telescopul la soare, pentru studierea petelor solare.”

În sala de conferinţe a Observatorului Astronomic şi Planetariului mai pot fi vizionate şi proiecţii de filme 3D, dar doar în această săptămână, după care urmează o întrerupere a acestei activităţi.

Observatorul este închis în zilele de luni.

Pentru celelalte zile, programul este: marți şi miercuri, între 9.00 – 17.00, joi, vineri şi sâmbătă, între 9.00 – 22.00 şi duminică, între 14.00 – 22.00.

Pîrghie: “Acest tarif include vizitarea Observatorului și participarea la activitățile educative, științifice sau de divertisment derulate în cadrul Observatorului, pentru o durată de două ore. În cazul în care un vizitator dorește o durată mai mare de vizitare, atunci se achiziționează un nou bilet, corespunzător duratei extinse de vizitare. Sunt exceptate de la plata tarifelor de intrare, persoanele implicate în activități didactice sau științifice incluse în planurile de învățământ ale universității sau în proiectele contractate de universitate.”

Pentru vizitatorii de la casele de copii sau căminele de bătrâni se acordă, lunar, câte o gratuitate.

Se pot acorda gratuități cu aprobarea Conducerii Universității sau a Observatorului Astronomic cu ocazia unor evenimente sau manifestări organizate sau co-organizate de universitate cum ar fi: Noaptea Cercetătorilor, Porți deschise, Student pentru o zi, Zilele Universității, Cercuri de Astronomie / Astrofizică, etc.

comments

comments