full screen background image

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită la Agenţia pentru Protecţia Mediului

apm suceava     Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 2 februarie.

În cest sens, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, a organizat o sesiune de prezentări ştiinţifice şi artistice a zonelor umede din judeţul Suceava.

La acţiune au participat reprezentanţi ai unor unităţi şcolare din localităţi pe teritoriul cărora se află zone umede protejate, respectiv cele din Poiana Stampei, Șaru Dornei, Zamostea, Hînțești, Grămești, Zvoriștea, ai Şcolii gimnaziale „Petru Mușat” Siret şi Clubului copiilor Fălticeni.

Reprezentanţii şcolilor au prezentat, cu imagini, desene, colaje şi eseuri, zona umedă din localitatea de unde provin.

Sloganul pentru acest an este „Zonele umede pentru viitorul nostru!”.

Zonele umede cele mai cunoscute din judeţul Suceava sunt acumulările de la Rogojeşti şi Bucecea, de pe Siret, precum şi acumulările Moara şi Fălticeni, de pe râul Şomuzu Mare.

Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii VIVA Cafe, şeful APM Suceava, Vasile Oșean, a oferit ascultătorilor noştri mai multe amănunte despre importanţa zonelor umede.

Oşean: “Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri. Zonele umede joacă un rol deosebit în desfăşurarea proceselor naturale din ecosisteme. Ele reprezintă refugii pentru numeroase specii de plante sau de păsări, care găsesc numai în astfel de locuri condiţii optime de supravieţuire şi dezvoltare. De asemenea, zonele umede prezintă importanţă şi prin faptul că anumite componente ale lor sunt de importanţă economică. Viiturile sunt fenomene periodice bine cunoscute la noi. Cantităţile mari de precipitaţii care cad într-o perioadă scurta produc creşterea bruscă a nivelului apelor ţi pot provoca pagube serioase. Zonele umede preiau o parte din aceste ape, le răspândesc pe suprafeţe mai mari şi, astfel, pot contribui la reducerea simţitoare a puterii distructive a inundaţiilor. Zonele umede au un rol important în stabilizarea malurilor, pentru că reduc eroziunea acestora). De asemenea, ele acţionează ca un filtru şi reţin sedimentele (particule solide, de variate mărimi, care plutesc în masa apei).”

comments

comments