full screen background image

13 ianuarie – “Replici de marți… pentru tați”

doza de educatie     Bine v-am regăsit, dragii mei!

E marți și, ca de obicei, vă anunț că sigur va fi o zi minunată. Nu numai dacă vă doriți asta, ci și dacă veți face toate cele posibile pentru a se întâmpla cât mai multe lucruri plăcute.

Tocmai din acest motiv, mi-am propus ca azi să fac pace cu tații, cei despre care se spune că se implică mai puțin în educația copiilor. Deși ei se străduiesc, atât cât pot și se pricep… zic ei. Și sunt destul de afectați de replicile acide sau ironice ale mămicilor care par a fi mai degrabă nemulțumite de efortul depus de aceștia.

Citeam, pe un site dedicat părinților, care ar fi cele 7 replici date de mămici…. sau eventual de soacre…. care i-ar deranja mai mult pe tați. Aparent inofensive în conținut, dar cum tonul face muzica…  Mi s-au părut amuzante și eventualele reacții ale capilor familiei la replicile părții feminine.

Exemplificând, mama, afectată vizual la vederea hainelor cu care a fost îmbrăcat copilul, spune: “Da, se pare că tăticul a îmbrăcat copilul astăzi…” Inofensiv nu?! Și ai putea crede că e de bine. Doar că propoziția a fost rostită printre dinți, astfel încât tăticul să realizeze că simțul lui estetic lasă foarte mult de dorit…  Doamnelor, poate ar trebui să înțelegeți că pentru tătici important este ca cel mic să fie bine îmbrăcat, iar asortarea culorilor nu e luată în calcul. Căci, e marți și bine-ar fi să nu vă certați!

Ei, dar sunt și tătici cu gust estetic și cu răbdare pe măsură. Care reușesc să facă toate cele pe care le consideră necesar mamele a fi făcute în lipsa lor. Se pare, destul de bine. Și care este replica pe care o primesc la întoarcerea acestora acasă?  “Ai fost o mămică perfectă astăzi!” Carevasăzică, dacă ți-au ieșit toate ca la carte și copilul nu a pățit nimic o zi întreagă sub supravegherea ta… ești o mamă. E maximum de apreciere! Nu un tătic foarte bun, grozav sau chiar exemplar. Doar surogatul celei ce se descurcă perfect în creșterea și educarea copilului. Ei, cum să nu te superi și să nu uiți că ți-ai propus ca azi, deși e marți, să nu te cerți cu nimeni…

Mai are rost să enumăr celelalte replici? Sau deja vi le-ați amintit din propria rostire sau gândire, tați sau mame fiind? Și tocmai pentru că e marți, astăzi mă situez de partea taților. Și le invit pe mame să aprecieze mai mult efortul taților. Mai ales pentru că de multe ori e o raritate. Și merită încurajați!

Poate prind curaj și o vor face mai des decât vă așteptați. Căci, și ei au nevoie de încurajări permanente și de confirmări. Asemeni celor mici. Și mă refer aici strict la calitatatea lor de tați. Căci, în rest, știți cu siguranță mai bine ce e de făcut pentru a nu vă certa într-o zi de marți, așa cum se pare că își doresc astrele. Nu și dumneavoastră.

Pe final, vă urez să aveți o zi de marți minunată în familie, cu replici întru aprecierea efortului depus de membrii familiei și bineînțeles, cu timp și pentru consumarea unei doze de educație.

0:00

comments

comments