full screen background image

Agricultorii se orientează din nou spre exploatările mari

ferma    Exploataţiile agricole sucevene de mari dimensiuni au început să reapară în ultimii ani, în special prin arendarea terenurilor de la proprietari.

O centralizare existentă la nivelul instituţiilor agricole arată că în judeţul Suceava există 43 de fermieri care exploatează suprafeţe mai mari de 100 de hectare de teren.

Cea mai întinsă exploataţie agricolă este deţinută de o firmă din Bălcăuţi, care are în proprietate şi în arendă aproape 1.500 de hectare în localităţile Bălcăuţi, Siret, Calafindeşti, Grămeşti şi Dorneşti.

Pe poziţia secundă se situează o unitate suceveană, care administrează 1.100 de hectare la Fântâna Mare, Forăşti, Rădăşeni, Vadu Moldovei şi Cornu Luncii.

În topul investitorilor străini, cel mai mult s-a extins un britanic, care coordonează activităţi agricole pe 700 de hectare, în zonele Siret şi Bălcăuţi.

Pentru un hectar de teren, proprietarii primesc de la arendaşi între 400 şi 600 de lei sau între 500 şi 600 de kilograme de produse – în general porumb sau grâu.

comments

comments