full screen background image

Tiberiu Brădăţan la Viva FM:​ “Educaţia şi sănătatea sunt doi piloni ai unei societăţi!”

Brada 2

Medicul Tiberiu Brădățan alături de matinalii Luisa și Călin, în studioul Viva FM

Matinalul de azi a fost (re)animat de directorul medical al Spitalului Judeţean, doctorul Tiberiu Brădăţan.

Ultimele investiţii la ​S​pital, educaţia sanitară, raportul medic-pacient au fost doar câteva din subiectele ​discutate.

Având în vedere faptul că atributul unei societăţi dezvoltate şi civilizate este dat şi de domeniul sănătăţii, Luisa şi Călin au aflat de la domnul Brădăţan că acesta a militat mereu pentru o bună educaţie în acest sens.

Ca şi profesionist în domeniu, întotdeauna am pledat pentru conceptul de sănătate prin educaţie. Am crescut ca şi copil înainte de 89. Exista în acel moment o emulaţie în educaţia pentru sănătate. În fiecare şcoală se organizau “Sanitarii pricepuţi”. Era o mândrie să faci parte din echipa clasei. Una din cele mai frumoase profesii din lume, cea de medic, presupune din partea celui care o exercită, o mulţime de calităţi. Într-o societate supusă permanent schimbărilor de orice fel, într-o lume în care calitatea actului medical depinde în mare măsură de calitatea omului-pacient, a-ţi exercita meseria cu pasiune şi dedicaţie poate reprezenta o adevărată provocare.

Noi suntem aici, la Suceava, o victimă a unei preconcepţii. S-a creat şi se creează în continuare senzaţia că această categorie profesională este formată din corupţi, din incompetenţi, din oameni care, numai din cauză că sunt mai umili, nu au plecat în străinătate. În felul acesta, în subconştientul colectiv se acreditează ideea că medicii sunt şpăgari.

Ne dorim cu toţii un sistem de sănătate performant, facem adeseori comparaţii ​c​u ceea ce se petrece peste hotare, punem sub lupă orice decizie medicală şi, in cele din urmă, nu facem altceva decât să adâncim ruptura creată între medic şi pacient.

În momentul de faţă, ieşind de sub incidenţa legii funcţionarului  public, medicul nu mai poate fi acuzat de luare de mită. Poate fi acuzat de condiţionarea actului medical, ceea ce este cu totul altceva. Lupta mea şi a întregului personal medical la Spitalul Suceava este să schimbăm această percepţie în zona publică.

Cu promisiunea revenirii în studioul Viva Fm, medicul Tiberiu Brădăţan a concluzionat: Cred că educaţia şi sănătatea sunt doi piloni ai unei societăţi!”

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar