full screen background image

Matinalii Viva FM au declarat război sedentarismului şi au fost în această dimineaţă în mişcare!

7453952653940595_n      Împreună cu Mihai Androhovici, vicepreşedinte al Federaţiei Române Sportul pentru Toţi Suceava, coordonator MOVE Week, România şi Republica Moldova, Luisa şi Călin au discutat despre tot ceea ce înseamnă Săptămâna Mişcării în judeţul Suceava.

“Această săptămână a mişcării a pornit acum trei ani, este deja la a treia ediţie şi creşte de la an la an, anul acesta sunt angrenate 33 de ţări din Europa în acest fenomen Move Week. Îi spunem fenomen, pentru că el cuprinde o gamă foarte largă de activităţi în care se implică de la comunităţile cele mai mici şi persoane fizice până la municipalităţi sau companii foarte mari. La nivel local, acest fenomen cunoaşte o amploare tot mai mare.”

În teritoriu, Asociaţiile Judeţene pentru Sport sunt cele care gestionează activităţile la nivel local şi judeţean.  Într-o atmosferă relaxantă, Mihai a povestit cu încântare, despre evenimentele care s-au legat de această acţiune: “Move Week a fost conectată, oarecum cu Săptămâna mobilităţii care a fost săptămâna trecută când a fost şi Ziua Inimii. Sunt câteva activităţi care sunt conectate la mişcare, la starea de sănătate, la starea de bine şi credem că sunt foarte bine identificate în necesităţile populaţiei”.

În condiţiile în care ritmul actual al vieţii ne îndepărtează tot mai mult de sport, de mişcare, principalul obiectiv al Săptămânii Mişcării este acela  de a (re) introduce mişcarea în modul nostru de a trăi.

“În momentul de faţă avem o activitate care se numeşte pur şi simplu “Ziua fără ascensor”.Vineri, în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, acolo unde îşi are Federaţia Sportul pentru Toţi sediul, va fi marcata această zi. Colegii noştri vor pune afişe în zona ascensoarelor iar cine va dori, nu va folosi liftul iar cine  se grăbeşte sau crede că nu are capacitate fizică, va folosi ascensorul. Cu alte cuvinte, îi dăm o alternativă omului de a face mişcare, stimulându-l cu un imbold.”

Alternative care există, totul este să ne facem puţin timp. Ritmul actual al vieţii, din ce în ce mai trepidant, ne ţine departe de natură, de firescul nostru. Devenim din ce în ce mai sedentari, pentru că evoluţia tehnicii ne permite acest lucru.
Dar, după spusele lui Mihai, “[…] avem nevoie să ne întoarcem la mişcarea fizică de bază, cum ar fi urcatul scărilor, mersul pe jos câteva staţii de autobuz sau să folosim bicicletele în ciuda faptului că în Suceava există contestatari ai acelor piste pentru biciclete. E bine să le folosim.”

Concluziile sunt simple, poate ceva mai greu de pus în practică, dar, niciodată nu e  prea târziu pentru a schimba ceva în viaţa noastră: “Orice fel de mişcare este benefică! Suntem făcuţi să ne  mişcăm şi trebuie să ne mişcăm! De aceea avem soluţii de genul Move Week. De aceea există  Move Agents, agenţi de mişcare care provoacă activităţi, care organizează activităţi, care mobilizează lumea la mişcare!”

 

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar