full screen background image

“Doza de Educație”, o nouă rubrică la Viva FM

VIVA_DDE     Românul se pricepe la toate …. și pentru că toate, bune sau rele, de la educație ni se trag, n-ar strica să ne tratăm zilnic cu o pilulă de educație. Iar dacă asociem suplimentul acesta educațional și cu puțin umor, poate fi chiar nedureros.

De aceea vă invit în fiecare dimineața, în drum spre școală sau spre serviciu, începând cu ora 7,30 sau după-amiaza începând cu ora 16,30, la câteva minute de reflecție. Să încercăm să găsim împreună soluții la probleme ce pot apărea în fiecare familie, legate de educație.

Educația copiilor sau a fiecăruia dintre noi.

 

“Doza de Educație” o poți citi și asculta aici:

 

23 octombrie“Alimentația corectă – condiție a succesului școlar”

“Bun găsit, dragii mei, consumatori de educație!

Nu știu ce mai consumați de-a lungul unei zile, dar sper să fie în cea mai mare parte de folos sănătății dumneavoastră. Fizice și mentale.

Și pentru că îmi doresc să contribui la o parte, cât de mică, din binele dumneavoastră  spre binele celor mici mai ales, azi m-am gândit să dau o raită prin cămări.  Căci o vorba spune că suntem ceea ce mâncăm.

Deși pare exagerat, studiile dovedesc că gândim, simțim și acționăm și în funcție de ceea ce mâncăm. Iar dacă vrem copii ce nu sunt predispuși la probleme de învățare, hiperactivi, cu tulburări de somn sau alergii, ce ne uimesc cu schimbările bruște de dispoziție, e bine să fim mai atenți la alimentația lor. Dar nu am de gând să vă spun care alimente sunt sănătoase și care nu. Sunteți părinți și sunt convinsă că știți deja lunga listă. În schimb am să vă vorbesc despre efectul pe care îl au parte dintre alimente asupra copiilor și bineînțeles și asupra noastră. Căci citeam nu de mult într-o carte că al nostru creier se scaldă într-o baie de hormoni care îi dictează cum să se simtă. Iar chimia creierului influențează stările noastre de spirit și chiar sentimentele față de ceilalți.

Să punem sub lupă doar câteva dintre preferatele sau dimpotrivă, detestatele alimente din meselor copiilor. Fast-food-urile. Și chiar semipreparatele care sunt să recunoaștem și preferatele părinților, căci ne salvează, în lipsa de timp pentru a găti. Adug aici și chips-urile cu zeci de arome…  Toate conțin sare. Multă sare. Mult mai multă decât îi este necesară organismului. Iar sarea, cum ne informează ades și televizorul, este dăunătoare organismului, consumată în exces.

Cofeina, ce nu este un deliciu doar pentru cei mari ci a devenit și pentru cei mici prin consumarea celebrei băuturi carbogazoase (care ar fi eficientă cică și în combaterea ruginei). Cofeina nu doar mărește agitația, dar sporește anxietatea și favorizează schimbările bruște de dispoziție.

Dulciurile, pe care le iubim în egală măsură cei mai mulți dintre noi. Consumul exagerat de zaharuri rafinate topește rezervele de calciu din organism. Iar lipsa calciului provoacă rahitism sau spasmofilie.

Pe de altă parte carnea slabă și carnea de pui sunt cele care au un efect liniștitor asupra psihicului copilului. Cerealele integrale, bananele, spanacul sau alunele sunt cele care ne pot ajuta să avem o stare de spirit mai bună. Iar dacă vreți o cantitate sporită de hormon al fericirii în organismul dumneavoastră sau al copilului, nu vă rămâne decât să consumați ulei de pește…. Cred că au strâmbat deja câțiva din nas… Ce să spun… întotdeuna drumul către fericire a fost mai anevoios.

Dincolo de toate dietele și listele făcute de specialiști, trebuie să fim conștienți că succesul celor mici la școală și în viața de zi cu zi este influențat considerabil de alimentație. Nu-i vom putea ține într-un bol de sticlă, departe de toate tentațiile culinare pe care le întâlnesc. Însă dacă acestea sunt rare, eventual oferite ocazional, chiar ca recompense și nu sunt tot timpul la dispoziție pe rafturile dulapului, cu siguranță copilul va avea o alimentație mai sănătoasă.

Deci fiți puțin mai atenți la ce consumați și ce consumă zilnic copiii dumneavoastră! Și bineînțeles nu-mi pot dori decât să includeți între cele consumate zilnic și doza de educație.”

0:00

 

22 Octombrie “Rolul odihnei în drumul spre succes”

“Bun găsit, dragi consumatori de educație!

Azi m-am trezit cu gândul că îmi propusesem în ajun să fac ceva important, chiar de la primele ore ale dimineții. Dar oricât m-am străduit în drumul dinspre pat spre baie, n-am reușit să-mi amintesc. Apoi m-am uitat în oglindă. Și nu mi-am spus așa cum ne învață unii psihologi că ar fi bine, că sunt deosebită și chiar dacă e o zi grea voi reuși să le fac pe toate. Ci am constat că cercănele de sub ochi s-au cam mărit. O fi vârsta de vină. Și pentru uitare și pentru cercăne. Sau poate nu. Căci nu putem pune chiar toate ce ne nemulțumesc pe seama vârstei. Deși tentația e mare, iar scuza e facilă, chiar dacă nu și aducătoare de sadisfacție.

Mi-am amintit atunci (deci bucurie, căci sunt și lucruri pe care le uit mai greu) că am citit undeva că dacă într-o noapte dormim cu două ore mai puțin decât avem nevoie, a doua zi avem toate șansele să nu ne amintim prea multe din ce am studiat în ajun sau din lucrurile pe care ni le-am propus a le face a doua zi. Și într-o lume a computerelor în care trăim, e musai să ținem cont că și creierul nostru are nevoie de o resetare și restartare, de o procesare a evenimentelor întâmplate peste zi. Iar toate acestea se pot întâmpla corespunzător doar într-un timp adecvat, afectat somnului, singurul timp în care creierul se odihnește profund.

Lipsa somnului afectează grav capacitățile fiecăruia dintre noi. Dar mai ales îi afectează pe copii. Capacitatea de concentrare, atenția și memoria, deci toate cele trebuitoare succesului celui mic sunt condiționate de un somn de calitate. Dar de cât somn au nevoie copii noștri? Preșcolarii pot funcționa optim după 11-13 ore, școlarii după 9-11 ore, iar adolescenții au nevoie de 9 ore de somn. Asta dacă nu sunt în perioadele de creștere accentuată, când au nevoie chiar de 14 ore!

Iar un somn de calitate este asigurat și de pregătirea pentru culcare. Căci ideal ar fi ca mai tinerii membrii ai familiei să nu treacă în lumea viselor direct din lumea jocurilor pe calculator, a vreunui serial Tv sau din lumea colorată a site-urilor de socializare. Așa cum nu se recomandă nici o ceartă zdravănă, cu rol educativ, la ceas de noapte. Ideală ar fi o discuție liniștitoare pe cât posibil, despre lucrurile frumoase petrecute peste zi sau ce urmează a se petrece în ziua următoare.

Ar trebui să fie lucruri la îndemână, dragii mei, ce pot contribui la succesul fiecăruia dintre noi. Căci odihna, are rol decisiv în capacitatea de realizare a multora dintre lucrurile pe care ni le propunem, ne poate face mai sănătoși, mai bogați și mai înțelepți, cum afirma și celebrul Benjamin Franklin.

Așa că am luat o decizie, pe care sper să o pot respecta: în seara aceasta mă duc la culcare mai devreme. Astfel încât să nu pierd nici măcar o jumătate de oră din timpul ce-i este necesar creierului pentru un back-up. Și poate așa vor dispărea și cercănele. Bineînțeles că nu voi uita să consum, pentru un somn liniștitor și o doză de educație. Cât de mică, dar zilnică.”

0:00

 

 

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar