full screen background image

Inspectorii APIA controlează corectitudinea declaraţiilor pentru sprijinul financiar pe suprafaţă

Iacob Caciur     Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava aduce la cunoştinţa fermierilor că în această perioadă se desfăşoară controlul la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate în cererile unice de plată pentru anul 2014.

Potrivit directorului executiv interimar, Iacob Caciur, agricultorii care solicită sprijin financiar pe suprafaţă trebuie să respecte condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale.

Este vorba, în primul rând, despre obligaţia exploatării unui teren agricol de cel puţin 1 hectar, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 hectare.

În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole şi arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de minim 0,1 hectare. Pentru obţine ajutorul financiar european, precum şi cel de la bugetul de stat, fermierii sunt constrânşi la respectarea, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, a cerinţelor de eco -condiţionalitate reglementate prin legislaţia naţională.

Este vorba despre condiţiile agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare, precum şi cerinţele minime relevante pentru măsura de agro-mediu.

Nu în cele din urmă, pentru Măsura 2.1.4-Plăţi de agro-mediu este obligatorie ţinerea evidenţei agricole în caietul de agro-mediu, completat şi păstrat pe toată perioada de desfăşurare a angajamentului.

Important de ştiut este faptul că, începând cu anul 2014, au fost implementate şi se verifică, prin control la faţa locului, respectarea cerinţelor legale în materie de gestionare din domeniile sănătate publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor şi notificarea bolilor.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţa devine neeligibilă.

Până pe 31 mai 2014, în judeţul Suceava fuseseră depuse 57.531 din totalul programat de 57.812 cereri, suprafaţa pentru care se va acorda subvenţia din fonduri europene şi cele complementare de la bugetul de stat fiind de 225.604 de hectare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar