full screen background image

Ziua Justiției Penale Internaționale

ciocan judecator     Ziua Justiției Penale Internaționale este celebrată la 17 iulie și marchează adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curții Penale Internaționale (CPI).

Sărbătorită pentru prima dată în 2011, această zi reprezintă întărirea angajamentului comunității internaționale pentru sprijinirea activității CPI, activitate menită să răspundă unui imperativ al zilelor noastre și să contribuie la dezvoltarea dreptului internațional penal.

Cu prilejul primei Conferințe de revizuire a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, care a avut loc la Kampala, în Uganda, în 2010, statele părți ale CPI au decis să marcheze ziua de 17 iulie ca Ziua Justiției Penale Internaționale recunoscând, astfel, eforturile comunității internaționale în vederea consolidării sistemul în curs de dezvoltare al justiției penale internaționale și pentru a pune capăt impunității pentru autorii celor mai grave infracțiuni de interes internațional, și anume genocid, crime de război, crime împotriva umanității, precum și crima de agresiune.

CPI este o organizație internațională independentă și nu este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite. Sediul acesteia se află la Haga, în Olanda.

La 17 iulie 1998, comunitatea internațională a ajuns la un punct de reper istoric, atunci când 120 de state au adoptat Statutul de la Roma, temeiul juridic pentru stabilirea permanentă a Curții Penale Internaționale.

Statutul de la Roma a intrat în vigoare la 1 iulie 2002, după ratificarea de către 60 de țări.

Adoptarea Statutului, tratatul fondator al Curții Penale Internaționale, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva crimelor deosebit de grave, care pot amenința pacea și securitatea globală, precum genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității.

CPI reprezintă singura instanță penală internațională permanentă care are jurisdicție universală, reunind, până în prezent, 122 state părți (la 1 mai 2013), conform site-ului instituției.

România a semnat Statutul de la Roma la 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea nr.111/2002. Instrumentul de ratificare a fost depus în luna aprilie 2002, dată de la care România se numără astfel printre statele părți. Depunerea instrumentului de ratificare de către România a contribuit la intrarea în vigoare a Statutului CPI, la 1 iulie 2002.

comments

comments




Leave a Reply

avatar