full screen background image

Dobânzile scăzute ar putea cauza un nou boom în imobiliare

isarescu     Dobânzile scăzute din întreaga Europă ar putea determina un nou val de investiţii în pământuri şi construcţii, multe dintre ele cu caracter speculativ, întrucât cei care economisesc vor o recompensă pentru banii pe care i-au pus deoparte, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

“Şi acum se vorbeşte de aceleaşi lucruri (investiţiile speculative în imobiliare – n.r.) cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune banul deoparte, vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea. Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului…până când unul strigă: «împăratul este gol». După aceea se schimbă percepţia”, a explicat Isărescu.

Oficialul BNR a reiterat că analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România.

“Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (…) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce ganduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?”, a completat guvernatorul BNR.

comments

comments




Leave a Reply

avatar