full screen background image

Jandarmii montani au găsit o persoană rătăcită pe Rarău

jandarmi campulung 1     Luni, 9 iunie, la ora 13.15, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava a fost redirecţionat un apel telefonic, efectuat prin S.N.U.A.U. 112, de către Iulian U., de 26 de ani, din comuna Văculești, județul Botoșani.

Acesta a semnalat faptul că a plecat din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre Vârful Rarău, însă s-a abătut de la traseul marcat şi s-a rătăcit, nemaiputându-şi continua deplasarea.

Pentru găsirea acestuia a acţionat un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc, aflat în serviciu pe unul din traseele turistice din zonă.

Jandarmii au ţinut legătura cu persoana în cauză prin intermediul telefonului mobil, găsind-o, la ora 14.30 în zona Cheile Moara Dracului.

Bărbatul a relatat jandarmilor faptul că intenționa să ajungă la o stână la care a lucrat în anul precedent și a pornit pe traseul Câmpulung Moldovenesc – Valea Caselor – Cheile Moara Dracului – Popii Rarăului – Vârful Rarău.

În apropiere de Cheile Moara Dracului, a încercat să ocolească o zonă greu accesibilă, însă s-a rătăcit.

Necunoscând zona şi nefiind sigur de modul de întoarcere la traseul marcat, a solicitat sprijin, prin intermediul numărului unic 112.

Având în vedere că bărbatul nu a acuzat probleme de sănătate, jandarmii l-au condus până la un traseu mai accesibil și i-au dat indicații pentru a ajunge în siguranță în zona Vârfului Rarău.

***

Jandarmii montani patrulează zilnic pe traseele din Masivul Rarău pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, îndrumarea şi informarea turiştilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate, fiind în măsură să intervină în orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa turiştilor.

Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:

• să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate al acestuia, condiţiile climaterice locale;
• să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
• să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
• să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
• să nu rişte sa plece singuri la drum;
• să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
• să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi serviciilor Salvamont (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar