full screen background image

Reabilitarea termică a blocurilor, cea mai mare dezamăgire a primarului Lungu

reabilitare termica     Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este nemulţumit de modul în care decurge reabilitarea termică a blocurilor, până acum doar două dintre asociaţiile de proprietari arătându-şi interesul  de a intra în programul de creştere a eficienţei energetice e locuinţelor.

“Este cea mai mare dezamăgire a mea pentru anul acesta. Lucrurile se mişcă foarte greu, până în prezent neexistând o situaţie clară de la asociaţiile de proprietari. Proiectul este blocat la nivelul acestora, la cetăţeni, până acum doar două asociaţii interesate anunţând că vor să aducă documentaţia”, a precizat şeful administraţiei locale sucevene.

Pe de altă parte, Lungu recunoaşte că la cheltuirea  fondurile europene se impune mai multă stricteţe şi rigoare, orice abatere de la proiect putându-se lăsa cu retragerea finanţării. Primarul Sucevei spune că proprietarii vor trebui să asigure partea lor de contribuţie financiară, ştiut fiind faptul că, în cadrul Programului guvernamental din anii 2009-2010, există suceveni care nici acum nu şi-au onorat obligaţiile.

“Pe fonduri europene, treaba este mult mai delicată, în măsura în care cetăţenii nu vor plăti partea lor, blocându-se proiectul, acesta va fi declarat neelegibil, şi vor trebui să plătească întreaga valoarea lucrărilor. Am spus din start acest lucru, pentru că se ştie, codiţe avem încă de la programul din 2009-2010. S-a făcut recepţia iniţială şi apoi cea finală a lucrărilor şi nici măcar astăzi acestea nu sunt plătite de către asociaţiile de proprietari”, a spus Lungu.

Potrivit ghidului şi programului pilot, anvelopate pot fi locuinţele construite în perioada 1950-1990, beneficiarii, adică proprietarii de apartamente şi Primăria, participând, la un loc, cu 40% din resursele financiare necesare. În blocurile în care peste 50% din familii au venituri mai mici de 150 de euro, bugetul local va suporta 30% din fonduri, iar proprietarii vor asigura partea lor de 10%. Participarea va fi împărţită, în mod egal, acolo unde veniturile a peste 50% din proprietari nu depăşesc 350 de euro pe familie. Primăria va veni cu 10% din finanţare în situaţia în care peste jumătate din familiile de pe un condominiu au venituri de sub 550 de euro, caz în care acestea din urmă vor avea, fiecare, câte un aport de 30% din contravaloarea lucrărilor. În anul 2011, municipalitatea suceveană a depus la Ministerul Dezvoltării Regional şi Turismului două solicitări pentru finanţarea reabilitării termice din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional(POR).

În primă etapă erau cuprinse 750 de apartamente care aveau deja întocmită documentaţia aferentă şi a cărora anvelopare presupune cheltuieli de aproximativ 3,3 milioane de euro.  Cea de a doua solicitare se referă la 7.463 de apartamente inventariate de către asociaţiile de proprietari, suma necesară execuţiei fiind de 31 de milioane de euro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar