full screen background image

Peste 150 de sancţiuni pentru traversare neregulamentară şi neacordare de prioritate pentru pietoni

Politia rutiera     Serviciul Rutier Suceava, împreună cu poliţişti din cadrul Biroului Rutier Suceava, au organizat şi desfăşurat, ieri, o acţiune pe raza municipiului Suceava, pe linia disciplinării pietonilor şi a celor ce nu acordă prioritate la trecerile pentru pietoni, precum și pentru identificarea conducătorilor auto care nu respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice, cu următoarele rezultate:

– Infracţiuni constatate – 1 (auto neînmatriculat);

– Sancţiuni aplicate – 154, în valoare de 25.010 de lei, din care 13 pentru neacordarea priorităţii faţă de pietoni, 63 pentru abateri ale pietonilor;

– Permise reţinute – 14, din care 13 pentru neacordarea priorităţii faţă de pietoni şi unul pentru neacordarea priorităţii faţă de vehicule;

– Certificate de înmatriculare retrase – 4.

Exemple:

Andrei N. a condus autoturismul, cu numărul de înmatriculare provizoriu, pe strada Universităţii, din municipiul Suceava, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din 23.10.2013.
I s-a întocmit dosar penal

Gheorghe B., din municipiul Suceava, a condus autoturismul, pe strada Calea Burdujeni, din municipiul Suceava, şi nu a acordat prioritate de trecere pietonilor, angajaţi regulamentar în traversarea străzii prin loc marcat şi semnalizat corespunzător. S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto şi la reţinerea permisului de conducere, în vederea suspendării, pentru o perioadă de 30 de zile.

Poliţiştii reamintesc cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite sa prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.

Minorii trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor “TRECERE  PENTRU  PIETONI”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora.

Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesară asigurarea atentă din ambele sensuri.

Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau, acolo unde acestea nu există, să se deplaseze numai pe partea stânga a drumurilor publice, cât mai aproape de margine.

Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi pe culoarea verde a semaforului, după o temeinică asigurare.

În cazul bicicliştilor, nesemnalizarea şi neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga şi la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.

Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin in traficul rutier este necesar sa existe şi politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, în relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic.

Aşadar, pe lângă atenţie, îndemânare, corectitudine, traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare şi respect faţă de partenerul de drum.

comments

comments




Leave a Reply

avatar