full screen background image

CSM decide dacă să fie tăiate pensiile magistraţilor condamnaţi

consiliul superior al magistraturii     Consiliul Superior al Magistraturii decide astăzi dacă este de acord să fie tăiate pensiile magistratilor condamnati.

Proiectul de lege iniţiat de ministerul Justiţiei ar urma să îi lase fără pensiile de serviciu pe judecătorii şi procurorii condamnaţi, iar aceştia să fie obligaţi să dea banii înapoi.

Avizul pe care îl va da astăzi CSM este unul consultativ. Indiferent de acest aviz – dacă va fi sa nu favorabil – , proiectul va intra în dezbatere publică unde va sta 30 de zile – şi apoi în discuţia Parlamentului.

În comisia experţilor din cadrul CSM s-au făcut o serie de remarci privitoare la acest proiect de lege, poate cea mai importantă fiind aceea privind o posibilă excepţie de neconstituţionalitate care ar putea fi invocată cu privire la una dintre prevederi. Potrivit acesteia, magistraţii condamnaţi şi care au ieşit la pensie înainte de o decizie definitivă ar trebui să dea banii înapoi.

O altă observaţie făcută în comisia de experţi a fost că prevederile proiectului de lege sunt destul de vagi şi că ar trebui specificate clar infracţiunile pentru care ar putea fi anulate pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa, pe 14 august, în şedinţa Guvernului, că proiectul de lege privind anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie va fi discutat în şedinţa din 20 august a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie.

“Domnu’ ministru, legea cu magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de serviciu să-şi piardă pensia specială, vă rog s-o puneţi pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutaţi şi cu CSM. CSM lucrează, nu?”, i-a spus premierul lui Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei i-a spus lui Ponta că proiectul acestei legi este convenit cu CSM şi va fi luat în discuţie în şedinţa Consiliului din 20 august.

Victor Ponta anunţa, pe 13 august, că Ministerul Justiţiei are pregătit un proiect de lege prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie

Premierul declara că 90-95% dintre magistraţi sunt corecţi, dar nu trebuie să “ne facem că nu ştim” că toate contractele de restituiri de propietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.

“Dacă se face curăţenie în magistratură, e în folosul României şi al magistraţilor corecţi, care sunt toţi trataţi la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt”, a mai spus atunci Ponta.

comments

comments




Leave a Reply

avatar