full screen background image

Ieftinirea pâinii crește evaziunea fiscală în afacerile cu alcool

produse panificatie     Scapi de una, dai de alta. Dictonul românesc se potriveşte perfect cu acţiunile Guvernului, care deşi urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA-ului la pâine, în realitate măsura nu va face decât să înflorească piaţa neagră.

Şi asta din cauza unei alte decizii luate de cabinetul USL: majorarea accizelor la băuturile alcoolice.

De pe urma reducerii de TVA la pâine, Guvernul speră să câştige 250 de milioane de lei. Experţii în fiscalitate estimează însă un câştig de doar 150 de milioane de lei, şi asta pentru că, spun ei, doar 25% din evazionişti vor renunţa să mai fraudeze statul în urma acestei măsuri.

Oricare ar fi însă câştigul, decizia este una cu efect invers. Odată cu scăderea TVA-ului , guvernanţii au hotărât şi creşterea accizelor la băuturi spirtoase, lucru care nu va face decât să mărească evaziunea fiscală. Adică tocmai ceea ce Guvernul vrea să reducă prin ieftinirea pâinii.

„Recenta ordonanţă de Guvern, prin care se majorează nivelul accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur, va duce la creşterea evaziunii fiscale în domeniu până la pragul de 90% şi la o creştere a preţurilor de 25%-40%”, a declarat Romulus Dascălu, preşedinte Federaţia Patronală a Industriei Alcoolului GARANT  pentru evz.ro.

Cu alte cuvinte, din aplicarea celor 2 măsuri, statul ar trebui să câştige la buget aproape 250 de milioane de lei. Calculele specialiştilor fiscali le contrazic însă pe cele ale Guvernului. Pierderile ANAF din neîncasarea accizelor şi a TVA-ului se vor majora cu peste 200 de milioane de euro..

Nici producătorii din sectorul de panificaţie nu cred că ieftinirea pâinii îi va ajuta prea mult.

„Măsura aceasta e asemeni amenajării unui restaurant de cinci stele la ultimul etaj al unui zgârâie- nori, foarte select, însă acesta nu are fundaţie şi etajele de la bază. Ca să funcţioneze, trebuie redesenat drumul grâului, de la producător până pe masa românului”, a spus Mihai Anghel, agricultor.

La ora actuală, evaziunea în sectorul de morărit şi panificaţie este de 75%.

comments

comments




Leave a Reply

avatar