full screen background image

Sucevenii care muncesc în alte ţări ale UE trebuie să îşi cunoască drepturile

munca la negru      Sucevenii care lucrează în străinătate trebuie să ştie că, indiferent de ţara de reşedinţă a lucrătorului migrant şi al membrilor familiei sale, au dreptul la prestaţiile din statul  în care îşi desfăşoară activitate.

Dacă un membru al familiei munceşte într-un stat membru UE, iar celalalt membru al familiei într-un al stat UE, acordarea prestaţiilor familiale se face în ţara care acordă cel mai mare cuantum, iar celălalt stat va  rambursa primului jumătate din cuantumul plătit.

Dacă unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea într-un stat UE, acest stat va acorda un complement diferenţial, stabilit ca diferenţa între cuantumul prestaţiilor acordate în acel stat şi cuantumul plătit de România.

În schimb, dacă şi copilul locuieşte în străinătate, atunci acel stat trebuie să-i plătească prestaţiile sociale.

Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava a completat în acest an 620 de formulare pentru a solicita informaţii din alte state membre UE în scopul deschiderii sau suspendării dreptului la prestaţii sociale in România.

De asemenea, instituţia a răspuns la peste 1.000 de formulare europene în care se solicitau informaţii despre sucevenii care au accesat dreptul la prestaţii sociale în alte state ale Uniunii Europene.

Directorul instituţiei, Marcela Prelipcean, spune că în spaţiul UE există o corespondenţă eficientă si rapidă pentru transmiterea informaţiilor necesare, dar şi pentru evitarea suprapunerilor incorecte ale unor drepturi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar