full screen background image

Premierul Victor Ponta a ajuns la Astana

ponta     Premierul Victor Ponta a ajuns joi la Astana, unde efectuează o vizită oficială la invitaţia omologului său kazah, Serik Ahmetov, pe agenda discuţiilor figurând subiectele energetice şi investiţiile reciproce.

Vizita în Kazahstan face parte dintr-un turneu asiatic al şefului Executivului, care mai include Azerbaidjanul, Uzbekistanul şi China. Şeful Guvernului a fost deja la Baku, unde a avut joi dimineaţa întrevederi cu preşedintele Ilham Aliyev şi cu prim-vicepremierul Yagub Eyyubov.

Premierul Ponta a afirmat că vizita în cele patru state asiatice are un caracter preponderent economic.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, a declarat pentru AGERPRES că Rompetrol, care aparţine companiei naţionale kazahe KazMunaiGaz, are o strategie de creştere a investiţiilor în ţara noastră, iar în viitorul apropiat ar putea fi anunţate proiecte concrete.

Diplomatul a evocat contactele bilaterale dintre România şi Kazahstan şi şi-a exprimat încrederea că vizita premierului Victor Ponta va intensifica schimburile comerciale şi cooperarea economică, în general.

“Am început acest an de o manieră dinamică: mai întâi au avut loc consultări pe linia Ministerelor Afacerilor Externe. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a efectuat o vizită la Astana, recent preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat la Forumul Economic de la Astana. Cred că este un început bun – acum avem vizita premierului, care, din punctul meu de vedere, va stimula relaţiile noastre bilaterale, în special în ceea ce priveşte comerţul şi economia”, a spus Talgat Kaliyev.

În timpul vizitei premierului Victor Ponta la Astana va fi semnat un acord între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Republica Kazahstan privind cooperarea în domeniul pregătirii personalului militar pe bază de reciprocitate. De asemenea, va fi semnat un acord de cooperare în domeniul culturii între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii şi Informaţiei al Republicii Kazahstan.

comments

comments




Leave a Reply

avatar