full screen background image

România risipeşte 5 milioane de tone de alimente

gunoi mancare     România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de 5 milioane de tone, însă trebuie găsite soluţii pentru reducerea acestei risipe, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, în deschiderea unei dezbateri pe această temă, organizate la Ministerul Agriculturii.

“Din această consultare vrem să demarăm o strategie clară, cu obiective precise şi direcţii strategice precise pentru România, astfel încât să ne atingem obiectivul la nivelul UE de a încerca până în anul 2020 să înjumătăţim risipa de alimente care are un impact negativ atât asupra mediului, prin deşeurile prin care sunt generate şi din punct de vedere al modului în care, raţional, trebuie să utilizăm resursele, pentru că tot ceea ce înseamnă alimente, înseamnă şi resurse. Cele două ministere doresc ca împreună să stabilească o astfel de strategie. Astăzi, la nivelul Uniunii Europene, avem o risipă de aproape 90 de milioane de tone de alimente, iar în România înregistrăm o risipă de 5 milioane de tone de alimente, dar împreună trebuie să găsim acele soluţii ca să reducem această risipă”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la nivelul UE, Comisia şi Consiliul încearcă să promoveze o serie de măsuri pentru combatem acestei risipe, care s-a extins destul de mult în ultimii ani.

“Comisia Europeană şi Consiliul au de gând să declare 2014 anul de luptă împotriva risipei de alimente. Ministerul Agriculturii, chiar din decembrie sau noiembrie 2012, a început împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului o campanie “România – o nouă atitudine”, care vine în sensul de a combate risipa de alimente la nivel naţional. Sunt acţiuni care se desfăşoară în această campanie pe tot parcursul anului 2013, dar cred că putem face mai mult cu ajutorul industriei alimentare. De aceea am vrut să avem astăzi, împreună cu ministrul Mediului, dar şi cu industria alimentară, o primă discuţie referitoare la ce măsuri putem să identificăm şi aplicăm în perioada imediat următoare”, a precizat ministrul Agriculturii..

comments

comments




Leave a Reply

avatar