full screen background image

Ponta vrea învăţământ profesional după modelul german

ponta     Guvernul român îşi doreşte să elaboreze un sistem de învăţământ profesional după modelul aplicat în landul german Baden-Württemberg, în care studiază peste 1.500 de români, dar adevăratul succes în educaţie va fi dat de pregătirea tinerilor pentru înaltele tehnologii, a declarat, marţi, la Stuttgart, premierul Victor Ponta.

“Consider că relaţiile dintre România şi landul Baden-Württemberg sunt într-adevăr excepţionale. Mă refer la importantele investiţiile făcute în România de companiile din Baden-Württemberg şi îmi exprim recunoştinţa faţă de acele companii care creează locuri de muncă în România şi ne ajută la dezvoltarea noastră economică. Vreau să mulţumesc autorităţilor landului pentru faptul că peste 1.500 de studenţi români studiază în universităţile de aici, din Baden-Württemberg, să-mi exprim satisfacţia pentru cooperarea noastră în dezvoltarea Strategiei Dunării”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă comună cu Winfried Kretschmann, primul-ministru al landului Baden-Württemberg.

Oficialul german a susţinut că “învăţământul dual este unul dintre produsele de export” ale regiunii, alături de cele industriale, şi s-a declarat bucuros că România este interesată de acest domeniu.

Cei doi oficiali au semnat o declaraţie comună privind consolidarea cooperării în domeniul formării profesionale şi a colaborării între camerele de comerţ şi meşteşugăreşti în vederea promovării IMM-urilor.

“Există însă multe alte lucruri pe care România le poate învăţa din experienţa landului Baden-Württemberg. Sunt foarte bucuros să semnez alături de Winfried Kretschmann această declaraţie comună privind cooperarea noastră în domeniul dezvoltării învăţământului profesional. Există deja în România, la Braşov, un proiect pilot dezvoltat tot în cooperare cu Germania privind învăţământul profesional, însă acum, cu sprijinul şi beneficiind de experienţa autorităţilor din Baden-Württemberg, dorim să creăm în România un sistem de învăţământ profesional. Este evident că unul dintre secretele dezvoltării extraordinare a landului a fost tocmai acest sistem de educaţie”, a susţinut premierul român.

El a subliniat că “adevăratul succes” va consta în pregătirea tinerilor români în domeniul înaltelor tehnologii.

“Mă bucur foarte mult să văd studenţi români în Baden-Württemberg, să văd muncitori români la Daimler, dar adevăratul succes va fi dacă vom reuşi în România, prin sistemul nostru de educaţie, să pregătim tineri pentru piaţa muncii şi pentru înaltele tehnologii care se folosesc în acest moment. Acesta este obiectivul principal şi vreau să mulţumesc Guvernului din Baden-Württemberg pentru sprijinul acordat României. Mă bucur să salut cooperarea dintre institutele politehnice din România – de la Bucureşti şi Timişoara cu institutele de cercetare din Baden-Württemberg, să spun că îmi doresc ca aceste relaţii să se dezvolte în continuare şi să spun că reprezentanţii landului Baden-Württemberg sunt întodeauna bine veniţi în România”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta continuă marţi vizita de două zile în Germania. El s-a deplasat de la Berlin la Stuttgart, unde a vizitat concernul german Daimler.

La sediul companiei, premierul Ponta s-a întâlnit cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul a vizitat fabrica şi s-a întâlnit cu muncitorii români de la Cugir, aflaţi la cursuri de perfecţionare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar