full screen background image

Amenzile pentru încălcarea normelor de bună convieţuire, majorate

Lungu 10     Consilierii locali suceveni au aprobat o nouă hotărâre privind normele de bună convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecţia mediului, precum şi comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Deşi exista un regulament în vigoare, iniţiatorul proiectului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a arătat, în expunerea de motive, că experienţa de 2 ani a poliţiştilor locali, cu anteriorul act normativ, a demonstrat oportunitatea şi utilitatea acestuia, ca instrument de combatere a ilicitului contravenţional.

La fel, s-a evidenţiat şi nevoia unor completări ori modificări impuse de înregistrarea unor fapte care, cu toate că prezintă pericol social, până acum nu au fost „incriminate”.

Astfel, proaspătul act normativ conţine sancţiuni pentru noi fapte contravenţionale, în timp ce altele care şi-au pierdut pericolul social au fost eliminate.

Pe de altă parte, Lungu a recunoscut că gradul de încasare a amenzilor date poliţiştii locali până acum este unul redus. „Din păcate, din aceste amenzi pe care noi le dăm, multe dintre nu pot fi încasate. Dăm amenzi şi rămânem cu atât. Nu este o mare bucurie să dăm o amendă, pentru că o încasăm foarte greu. Mai mult, nu există nici bază de executare, deoarece amendaţi nu lucrează nicăieri şi nu putem face poprire”, a reliefat şeful administraţiei, locale, Ion Lungu, adăugând că s-a predat la actualizarea nivelului amenzilor pentru că „de multe eroi sunt necesare măsuri coercitive”.

Adjunctul şefului Poliţie Locale, Constantin Strapuc, recunoaşte, de asemenea, că în raport cu numărul şi valoarea lor, gradul de încasare a amenzilor este forte scăzut. Strapuc a dat ca exemplu amenzile contravenţionale date căruţaşilor care încalcă regulile de acces pe raza municipiului Suceava, deciziile de executare silită nefiind puse în aplicare de primăriile comunelor vecine, pe motiv de insolvabilitate a sancţionaţilor.

„Avem de la comune, de la executări silite, trimiteri pentru a face demersuri în instanţă, să transformăm respectivele amenzi în muncă în folosul comunităţii, pentru că persoanele în cauză nu dispun de bunuri care să fie executate silit”, a declarat Constantin Strapuc.

comments

comments




Leave a Reply

avatar