full screen background image

Un deputat PNL susţine votul prin corespondenţă

referendum     Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine introducerea votului prin corespondenţă în Constituţie, reducerea vârstei de vot la 16 ani şi completarea statutului Avocatului Poporului, care va trebui să îndeplinească condiţiile de numire a judecătorilor CC.

Gorghiu susţine introducerea în Constituţie a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi preşedintele României să fie aleşi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanţă.

Astfel, la actualele prevederi ale articolului 62, alineatul 1 din legea fundamentală, precum şi la articolul 81, alineatul 1, deputatul PNL doreşte să adauge prevederea: “Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale”.

“Prin instituirea posibilităţii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă se asigură respectarea principiului universalităţii votului, care este un principiu de bază al democraţiei, constând în acordarea posibilităţii fiecărui cetăţean adult şi cu discernământ de a-şi alege reprezentanţii (…)Posibilitatea de a vota prin corespondenţă sau prin mijloace electronice oferă şansa exercitării anticipate a votului, cu păstrarea secretului votului. Votul prin corespondenţă sau prin mijloace electronice este în primul rând avantajos pentru cetăţenii români stabiliţi într-o altă ţară, dar şi pentru cetăţenii aflaţi într-o altă ţară cu caracter temporar sau ocazional”, argumentează Gorghiu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar