full screen background image

Încă cel puţin trei ani de restricţii pe piaţa muncii din Elveţia pentru români

muncitori     Autorităţile elveţiene au decis să restricţioneze eliberarea de permise de muncă pentru cetăţenii Uniunii Europene, stârnind astfel nemulţumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinşi că măsura iniţiată de Berna contravine atât acordurilor în vigoare, cât şi spiritului Europei unite, din care face parte şi Elveţia, chiar dacă nu este membră a UE.

Partidele de dreapta din Elveţia încearcă demult să obţină înăsprirea politicii migraţioniste a ţării. Până de curând, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranţi din Africa şi Asia, însă criza economică le-a îndemnat să se gândească şi la restricţionarea numărului de imigranţi din Europa. Forţele de dreapta au ajuns la concluzia că şi cei 1,2 milioane de cetăţeni ai UE care locuiesc în Elveţia, care numără 8 milioane de locuitori, îi lasă fără locuri de muncă pe localnici şi provoacă scumpiri în domeniul imobiliarelor.

În cele din urmă, conducerea elveţiană a căzut de acord cu aceste argumente. După cum au anunţat autorităţi ale justiţiei şi poliţiei din Elveţia, începând din vară pentru europenii care doresc să muncească în această ţară vor funcţiona restricţii drastice.

Cetăţenii a opt ţări (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania şi Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte ţări din UE – 53.700. Aceste măsuri vor fi valabile cel puţin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Însă, în ceea ce-i priveşte pe cei mai noi membri ai UE – Bulgaria şi România – regimul special va rămâne în vigoare timp de cel puţin trei ani, precizează Kommersant.

comments

comments




Leave a Reply

avatar