full screen background image

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat folosirea imigranţilor români ca temă centrală în precampania electorală din Marea Britanie

corlateanMinistrul de Externe, Titus Corlăţean, a criticat folosirea imigranţilor români ca temă centrală în precampania electorală din Marea Britanie, în condiţiile în care aceştia contribuie, totuşi, la creşterea economică a ţării.
De asemenea, el a arătat că o parte a presei şi politicienilor din Marea Britanie nu îi tratează corect pe români, indicându-i acum ca inamici, deşi aceştia au fost utili în perioada de creştere economică.
Ministrul de Externe a mai subliniat că nu doreşte să intre în dezbaterea politică internă din Marea Britanie, însă a avut demersuri constante pe lângă omologul său, primind asigurări că Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restricţiile de muncă pentru români vor fi ridicate, informează (rtv.net). 

Aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor merge în Marea Britanie anual după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor, sugerează un think thank britanic, Migration Watch. Centrul britanic de reflecţie prevede acest nivel anual de imigranţi în primii cinci ani după anularea restricţiilor, avertizând asupra unor “consecinţe semnificative” asupra locuinţelor şi locurilor de muncă.

Cetăţeni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii începând din 2014, informează BBC.

În schimb, miniştri britanici afirmă că un calcul în acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anunţat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigraţiei. Premierul David Cameron a declarat anterior că detaliile unor asemenea estimări “nu sunt încă” disponibile, iar ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles a avertizat că un “aflux” de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară.

Ministerul britanic de Interne a anunţat că vrea să reducă numărul imigranţilor de la “sute de mii” la “zeci de mii” până la sfârşitul acestei legislaturi. Începând de anul viitor, românii şi bulgarii, ca orice alţi cetăţeni UE, obţin un acces nerestricţionat pe piaţa muncii din M.Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizaţie. (Mediafax)

comments

comments




Leave a Reply

avatar