full screen background image

Condiţii mai grele pentru creditele în valută, de anul viitor

Banca Naţională a României vrea să-i descurajeze pe cei care vor credite în valută, mai ales dacă au salariile în lei. Astfel de împrumuturi vor fi acordate după reguli mult mai dure, aşa că soluţia pentru cei care vor bani de la bănci va fi cea a creditelor în lei, care însă au dobânzi mult mai mari.

Pentru a primi un credit în valută, cel care îl solicită va trebui să dovedească băncii că poate să plăteasca ratele chiar şi în cazul unei deprecieri masive a monedei naţionale. Analiştii se aşteaptă ca numărul celor care se vor califica pentru un credit în euro, de exemplu, să scadă semnificativ.

Banca va prezenta o simulare personalizată oricui va dori să facă un împrumut. Astfel, cel care solicită un credit va afla ce rate îşi poate permite să plătească în cele mai pesimiste scenarii, în funcţie de suma pe care vrea să o împrumute şi de veniturile lunare pe care le are.

Oficialii Băncii Naţionale a României au propus noul regulament de creditare, speriaţi de creşterea alarmantă a restanţelor. În ultimii patru ani, valoarea creditelor restante a crescut de aproape 16 ori.

Cei mai afectaţi au fost cei cu împrumuturi în valută, care şi-au văzut rata mărindu-se de la o lună la alta.

La o rată lunara de 200 de euro, de exemplu, diferenţa a fost de 162 de lei, ca urmare a deprecierii leului cu 22%. (DIGI 24.ro)

comments

comments